Copyright © 2011 www.troostgoed.nl

Wat is troostgoed?

terug naar boven

Wat is troostgoed?

 

’Wat doen we met de spullen?’ Na het overlijden van een dierbare komt iedereen voor die vraag te staan. Oma’s zelf geborduurde schilderijtjes… Vaders favoriete overhemd en stropdas… Het knuffeltje van je dochter… Veel van deze spullen hebben een bijzondere emotionele waarde. Ze brengen mooie en fijne herinneringen met zich mee. Maar wat doe je ermee? Door die spullen een mooie nieuwe vorm te geven, kunnen ze hen die er niet meer zijn een beetje dichterbij brengen.

 

Een goede vriend van me werd voorjaar 2009 ernstig ziek opgenomen. Omdat hij waarschijnlijk niet meer lang zou leven, vroeg ik iedereen

die hem lief en dierbaar was om een klein lapje stof. Al die lapjes verwerkte ik tot een deken. Die bood hem enorm veel troost,

want zo was iedereen die hem lief was dichtbij. Uiteindelijk is

hij onder deze deken overleden. Tot en met de uitvaart lag de

deken, op zijn verzoek, op de kist. Nu ligt de deken bij zijn

ouders die daar troost uit putten. Ook zijn kinderen kruipen er

af en toe even onder weg. Door deze persoonlijke ervaring

kwam ik op het idee om kleding van overledenen te bewerken

tot nieuwe, bruikbare voorwerpen: troostgoed.

 

Ik denk graag met u mee over een nieuwe bestemming van kleding. Na de uitvaart maakte ik voor de zus van mijn vriend een tas van zijn oude                  spijkerbroek, zijn T-shirt en zijn oude slaapkamergordijn. Ik                   borduurde er ook een klein duifje op,  omdat de duif rond                   zijn overlijden een symbolische betekenis voor ons kreeg.                  Voor zijn vader maakte ik een schort met daarop één van zijn                 uitspraken. En voor zijn twee zoontjes maakte ik schooltasjes               van de spijkerbroek, zodat ook zij hun papa nog een beetje bij              zich dragen. Zo ziet u, de mogelijkheden zijn eindeloos.
 

Op deze site ziet u wat er zoal mogelijk is op het gebied van troostgoed en op welke manier verschillende materialen kunnen worden omgezet naar een bijzonder voorwerp dat voor u grote emotionele waarde heeft.